GELİŞİN, GELİŞTİRİN, VAROLUN!

 

Tüketicilerle işletmeler arasında çift yönlü iletişim kurulmasını sağlayan ve popülerliğini her geçen gün artıran sosyal medya mecraları, işletmeler için vazgeçilmez bir pazarlama kanalı haline gelmiştir.

 

     Geçmişten günümüze süregelen iletişim şekillerinde, içinde bulunduğumuz zaman dilimi şimdiye kadar hiç alışkın olmadığımız boyutta devam etmekte. Peki nedir bu boyut;  tabi ki internet çağı...

     ‘Diğital in 2017 Global overview ‘ raporundan aldığımız verilerde şu dikkat çekici detaylar yer almaktadır. Türkiye de nüfusun % 60 lık penetrasyonunun milyonunu oluşturan 48 milyon kişi  internete bağlanıyor.

     Raporda aktif sosyal medya kullanıcı sayısı olarak da 48 milyon olduğunu görüyoruz fakat bu sayı tekil kullanım olduğunu belirtelim.  Türkiye' deki mobil kullanıcı sayısı 71 milyonken , sosyal medya ya mobilden bağlanan kullanıcı sayısı ise 42 milyon. Türkiye‘de ki kullanıcılara baktığımızda genç bir nüfus ve kullanıcılar yaş olarak 34 yaş altında bu bizim daha dinamik daha entegre internet kullanıcısına sahip olduğumuz anlamına geliyor. Sosyal medyada en çok video tüketmemizin sebebi de bu.

     Türkiye ‘de en çok kullanılan sosyal medya kanalları ise youtube ve onu küçük bir farkla facebook takip ediyor. Diğer popüler sosyal medya kanalları ise İnstagram ve Twitter.

     İnternet kullanıcıları kadın erkek oranlarına baktığımızda erkeklerin kadınlardan daha aktif olduğunu düşünüyoruz, fakat daha dengeli.

     Peki bunu pazarlama ve ticarete nasıl mı döndürdük? Örneğin bir işletme açtık ve dikkat çekmek için ne yapmalıyız?

     Müşteri potansiyelimiz olabilecek kişilere nasıl ulaşabileceğimiz kanalları kullanarak ,bizim faaliyet alanımız ile ilgili anahtar kelimelerle google üzerinde yaptıkları aramalarda eğer var iseniz size ulaşabiliyorlar ve bu sürecin devamında sosyal medya mecralarında var olmanız, marka bilinirliğinizin hedeflenmesi ile planlanan yol haritası için destek almanızla mümkün olmaktadır.

     Geldiler, ürünler satıldı ve gelen kişinin size nasıl mı sadık olacak ? Önemli olan müşterinin, mutlaka geri döneceğinden emin olmaktır. İşte dijital dünyanın ve konvensiyonel mecraların iç içe geçtiği evre burada başlıyor. İşletmenizi açtığınızda televizyona ilan verebilirsiniz, ileride gazetelerde çıkabilirsiniz ama dijital mecraları kullanarak çok daha etkili sonuçlar alabilirsiniz.

     Bugün bir çoğumuz internetteki reklam alanlarını kullanıyoruz ve mobil mecralarda lokasyon bazlı sonuçlar alıyoruz.  Amacımız tüketiciye en yakın olduğu anlarda ulaşmak ve onu işletmenize çekmek. Dünün eski ticaret yapan şirketleri artık eski yöntemlerle ticaret yapamazlar. Etkin sonuçlar almak istiyorsanız mutlaka online kanallarda yer almak zorundasınız. Mutlaka sosyal medya da ürünlerle ilgili ve kendinizle ilgili bilgileri vermek zorundasınız.

     Amerika da yapılan bir araştırmaya göre alıcıların %31 i şöyle düşünüyor ve yapıyo: Bir mağaza ya girip  ve bir ürün gördükten sonra, önce o ürün hakkında yeterli bilgiye ulaşabilmek için sosyal medya da ve satılan diğer kanallardan  searchleyip ,  daha sonra satın alma işlemi gerçekleştirmektedir..

     Bu veriler ışığında siz ne durumdasınız?